Els Orcos i la PNL

Quan volem aconseguir un somni o volem aconseguir un objectiu molt sovint apareixen pors i inseguretats. Et sonen frases com “jo no en sé prou”, “no sé si podré”, “aquell/a si que ho fa be”, “jo no serveixo per això”, “ja soc massa gran”, etc.? D’on creus que surten  aquestes frases limitants?. Tinc una amiga que a aquestes frases limitants les anomena “orcos”2, perquè estan al servei dels dolents de la pel·lícula mental.

De ben petits, en les nostres ments innocents hi van entrant missatges, judicis de valor, creences que es transmeten, principalment, en el si de la família, que s’hereten generació rere generació i es converteixen en veritats absolutes.

Aquestes creences que anem adquirint al llarg de la infantesa i adolescència, quan som adults ens  juguen en contra en la nostra evolució i fan que no prosperem o tinguem problemes en els diferents àmbits de la nostra vida, ja sigui en l’àmbit de la parella, les relacions socials, el treball, etc. De vegades, aquestes “veritats” fan que l’individu, en casos més extrems, desenvolupi trastorns psicològics.

Com podem resoldre o revertir aquestes creences limitants?, com podem desfer-nos d’aquests “orcos”?. Segons sigui la seva incidència ho podem fer a través de la teràpia psicològica o a través de processos com la PNL.

Què és la PNL?

Segons Robert Dilts, és un model conductual i una sèrie de habilitats i tècniques explícites creat per John Grinder i Richard Bandler l’any 1975. S’ha definit com l’estudi de l’estructura de l’experiència subjectiva. La PNL estudia els patrons o “programació” creats per la interacció que te lloc entre el cervell (neuro), el llenguatge (lingüística), i el cos i que generen tant les conductes efectives com les inefectives. Les habilitats i les tècniques s’han derivat de l’observació dels patrons d’excel·lència en experts dels diversos camps de la comunicació professional, entre ells la psicoteràpia, els negocis, la hipnosis, el dret i l’ensenyament.2

El que és evident que la PNL va néixer per ser útil. Per tant, podem dir que la PNL és un conjunt d’eines o tècniques que ens ajuden a canviar les nostres creences limitants i la nostra visió subjectiva del món; tal com ens deia el meu professor de PNL “El mapa no és el territori”.

En conclusió i com a bona notícia,  el què creus i dónes com a veritable, el què et comporta moltes dificultats en la teva vida i t’impedeix aconseguir el què vols, amb PNL pots aconseguir una vida més lliure, sense cap mena de sotmetiment innecessari. Ara bé, fer el canvi només depèn de TU.  

1 Orcos o trasgos del legendarium de Tolkien son una raça fantàstica de criatures utilitzades com soldats pels grans dolents del Senyor dels Anells.

2 del llibre  “Cómo cambiar creencias con la PNL” de Robert Dilts. Editorial Sirio.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: